
Gluten jest mieszanką białek roślinnych i występuje w ziarnach niektórych zbóż. Bardzo popularna stała się ostatnio dieta bezglutenowa. Glutenu unikają przed wszystkim osoby chore na celiakinę, czyli chorobę trzewną, a także mające alergię lub nietolerancję na gluten. Jednak osoby zdrowe również ją stosują, aby poprawić swoje samopoczucie albo schudnąć. Bezglutenowe słodycze idealnie sprawdzają się do takiej diety, ponieważ istnieje ich duży wybór.
Dlaczego warto przejść na dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa wiąże ze sobą wiele korzyści. Pomaga ona w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Zmieniamy w ten sposób swoje nawyki żywieniowe, unikając niezdrowego jedzenia. Inną zaleta jest poprawa samopoczucia, dzięki odrzuceniu produktów, które zawierają gluten. Pojawia się wtedy efekt placebo, dzięki któremu odczuwamy mniejsze zmęczenie, znikają bóle głowy, a także problemu z trawieniem.
Jakie słodycze nie zawierają glutenu?
W sklepach jest bardzo dużo bezglutenowych słodyczy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że nawet najpopularniejsze batony nie zawierają glutenu. Popularne słodycze, których składa nie ma glutenu to między innymi: batony Snickers, batony Bounty, M&M, czekoladki i jajka Kinder, Nutella, Mamba, Toffifee, cukierki Zozole, a także wiele innych. Jeżeli nie odpowiadają nam tego typu przekąski, możemy zawsze poszukać inspiracji w internecie, gdzie znajdziemy bardzo dużo przepisów na słodycze bezglutenowe, takie jak ciasto, budyń lub ciasteczka.